Vegansk kladdkaka – min räddning när sötsuget slår till
Ibland behöver jag bara choklad. Ni vet känslan? Kanske efter en lång arbetsdag, när regnet slår mot rutorna eller när jag vill bjuda familjen på något extra utan att behöva stressa med avancerade bakverk. Då gör jag ofta min veganska kladdkaka. Den har blivit lite av en husfavorit här hemma – enkel, snabb och helt fri från både ägg och mejeriprodukter.
Därför älskar jag denna smarriga efterrätt
Det bästa med den här kladdkakan är inte bara att den är otroligt god – den är också snäll mot både djur och klimat. Jag började baka veganskt mer och mer för några år sedan, och det slog mig hur enkelt det kan vara att byta ut klassiska ingredienser mot växtbaserade alternativ. Ingen saknar äggen och smöret när chokladsmaken är så här fyllig och konsistensen precis så kladdig som man vill ha den.
En bonus är att det faktiskt blir mindre disk också – inga skålar att diska efter smörsmältning och ingen risk för äggskal i smeten.
Mitt bästa recept
Jag har provat många varianter men har till slut landat i det här receptet, som är både enkelt och pålitligt. Oftast har man allting hemma – det är bara att blanda och grädda!
Du behöver:
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl kakao (gärna av bra kvalitet)
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
- 2 dl havredryck eller annan växtdryck
- (Ev. 100 g mörk vegansk choklad, om du vill ha extra chokladig kaka)
Så här gör man:
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en rund form (ca 20 cm) med bakplåtspapper.
- Blanda de torra ingredienserna i en stor bunke: socker, mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
- Tillsätt oljan och växtdrycken. Rör om tills smeten är jämn och klumpfri.
- Om du vill lyxa till det lite extra, smält vegansk choklad och blanda ner i smeten.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 15–18 minuter. Kakan ska vara riktigt kladdig i mitten – den stelnar när den svalnat.
- Låt svalna (om du kan hålla dig!) och pudra över lite kakao eller florsocker före servering.
Mina extra tips och tillbehör
Jag tycker att kladdkakan blir allra godast om den får stå i kylen några timmar eller över natten – då sätter sig chokladsmaken ännu mer och den blir perfekt kladdig. Servera gärna med färska bär, en klick växtbaserad grädde eller glass. Ibland skivar jag banan ovanpå och strör över lite flingsalt – det blir fantastiskt gott.
Och för dig som vill experimentera: ibland tillsätter jag hackade nötter, rivet apelsinskal eller byter ut en del av mjölet mot mandelmjöl för lite annan smak och konsistens.
Varför en vegansk kladdkaka är perfekt för alla
Jag har bakat den här kakan till både födelsedagar, fredagsfikor och oväntade gäster. Det bästa är att ingen någonsin frågar om det är en “vanlig” kladdkaka eller en vegansk variant – alla bara tar en bit till och slickar gaffeln ren. För mig är det det finaste betyget.
Att baka veganskt behöver inte vara krångligt eller innebära dyra specialprodukter. Oftast finns allting hemma, och resultatet blir precis lika gott – om inte godare.
Kanske dags att testa redan idag?
Nästa gång du är sugen på något riktigt chokladigt – prova att baka min veganska kladdkaka! Jag lovar att du inte kommer sakna det gamla receptet. Och hör gärna av dig och berätta vad du tyckte, eller dela dina egna varianter. Det är alltid lika roligt att höra hur andras kladdkakor blir!