Längtan efter Misshumasshu som stängt
Det är få restauranger som lyckas fånga mig på samma sätt som Misshumasshu gjorde när den först öppnade 2019 i Birger Jarlspassagen. En plats som kombinerade det bästa av Tokyo och Stockholm, kryddat med kreativiteten och kvaliteten från den Michelinbelönade kockduon Adam Dahlberg och Albin Wessman. Sedan dess har jag varit en trogen gäst och älskat allt från den unika fusionmenyn till atmosfären och de innovativa drinkarna på den tillhörande Nori Bar.
Så när jag hörde att Misshumasshu skulle stänga för en omfattande renovering i somras, kändes det som om något fattades i Stockholms restaurangscen. Men samtidigt, när jag nu vet att dörrarna åter öppnas i början av 2025, kan jag knappt vänta på att se vad de har skapat. Det känns nästan som att Misshumasshu kommer att återfödas, och jag är otroligt spänd på att se hur de har tänkt om och utvecklat både miljön och menyn.
En plats som blivit en favorit
Det är något med Misshumasshu som alltid känts så unikt. Kombinationen av den avslappnade men ändå stilrena atmosfären, den lekfulla mixen av smaker från Asien och Europa, och den höga nivån på både service och presentation gjorde det till en favorit. För mig har det varit ett perfekt ställe att möta vänner för middag eller hänga i baren på Nori och njuta av deras fantasifulla cocktails.
Rätterna har alltid känts lika delar äventyrliga som tillfredsställande. Det har varit som en kulinarisk resa varje gång – från de krispiga tempurafriterade rätterna till de delikata smakerna av sashimi och de oväntade twistarna på klassiska asiatiska rätter. Misshumasshu har inte bara varit en restaurang för mig, utan ett ställe att experimentera, upptäcka och helt enkelt njuta.
En ny miljö och ett nytt koncept
Nu när Misshumasshu stängde för sin stora omvandling i juni 2023, har förväntningarna bara vuxit. Att det är samma kockduo som står bakom den nya versionen gör mig säker på att kvaliteten kommer att vara fortsatt hög. Jag menar, Adam och Albin har ju redan bevisat sin förmåga att skapa succéer med sina andra krogar som SOLEN och deras Michelin-belönade Adam / Albin.
De har också tagit in arkitekten Maja Bernvill, formgivaren Daniel Carlsten och inredningsentreprenören Yllw för att förvandla lokalen till något helt nytt. Jag har hört att de planerar att utöka ytorna rejält, vilket gör mig ännu mer nyfiken på hur hela stället kommer att kännas när de slår upp dörrarna igen. Kommer det vara en helt annan upplevelse? Eller kanske en perfekt balanserad blandning av det gamla Misshumasshu och något nytt, fräscht och spännande?
Maten – kommer den att vara lika bra?
En av de största frågorna jag har är såklart om maten kommer att vara lika bra som tidigare. Jag älskar hur Adam och Albin har vågat experimentera med smaker och koncept, och jag hoppas verkligen att den här nysatsningen innebär att vi får se ännu fler kreativa kombinationer på menyn. Kanske kommer de att utöka sitt koncept och tillföra ännu fler inslag från andra kök eller lyfta fram nya, oväntade smaker från Tokyo, Stockholm eller andra delar av världen.
Även om menyn kommer att förnyas, hoppas jag att de ändå behåller vissa av de rätter som gjorde Misshumasshu så speciellt för mig och många andra gäster. Kombinationen av välbalanserade rätter och en lekfull attityd till matlagning är något jag verkligen ser fram emot att återse när de öppnar igen.
En ny atmosfär i gamla lokaler
För mig har också miljön på Misshumasshu alltid varit något extra. Den speciella designen, som balanserade minimalistisk elegans med en viss tokig charm, gjorde att det kändes både avslappnat och exklusivt på samma gång. Med den nya renoveringen och ombyggnationen är jag otroligt nyfiken på hur teamet bakom SOLEN kommer att tolka den här platsen.
Jag har hört att lokalen kommer att bli större och mer modern, och det känns som att den nya versionen av Misshumasshu kommer att vara ännu mer inbjudande och kanske till och med lyxigare än tidigare. Att skapa en miljö där man kan njuta av både en härlig middag och spännande cocktails utan att det känns stelt är något som Adam och Albin har varit mästare på tidigare, och jag hoppas verkligen att den känslan förblir intakt efter renoveringen.
Längtan efter januari 2025
Det är något speciellt med att vänta på något som man vet kommer att bli bra. Att veta att Misshumasshu är på väg tillbaka – starkare och bättre än någonsin, enligt Adam och Albin själva – får mig att verkligen längta till januari 2025. Jag ser fram emot att få stiga in i de nya lokalerna och upptäcka hur de har förvandlat sin mishmash av Tokyo och Stockholm till något ännu mer exklusivt och moderniserat.
Fram till dess kommer jag fortsätta att följa deras andra projekt och drömma om den första tuggan av vad som förhoppningsvis blir en ännu mer oförglömlig matupplevelse. För alla oss som har älskat Misshumasshu sedan dag ett känns det som om 2025 inte kan komma snabbt nog!
Har ni också varit på Misshumasshu tidigare? Vad tycker ni om deras beslut att göra om hela konceptet? Dela gärna era tankar och vad ni ser mest fram emot när de öppnar igen i kommentarerna!