Recept på hemlagade soppor och grytor
Att laga soppor och grytor hemma är ett fantastiskt sätt att njuta av värmande och näringsrika måltider, särskilt under de kallare månaderna. Här delar jag med mig av några av mina favoritrecept på hemlagade soppor och grytor som både är enkla att göra och fulla av smak. Låt oss dyka in i dessa goda och hjärtliga rätter!
Krämig potatis- och purjolökssoppa
Denna klassiska soppa är både enkel och snabb att göra. Den är perfekt för en kylig dag och går att variera på många sätt.
Ingredienser
- 4 stora potatisar, skalade och tärnade
- 1 stor purjolök, sköljd och skivad
- 1 lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 dl grädde
- Salt och peppar efter smak
- Olivolja för stekning
- Färsk persilja för garnering
Gör så här
- Värm olivolja i en stor gryta och fräs lök och vitlök tills de är mjuka.
- Tillsätt purjolök och potatis och fräs ytterligare några minuter.
- Häll i grönsaksbuljongen och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda tills potatisen är mjuk, ca 15-20 minuter.
- Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en blender.
- Tillsätt grädden och låt soppan värmas upp igen. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera med färsk persilja och servera med ett gott bröd.
Mustig köttgryta med rotfrukter
En mustig köttgryta är perfekt för söndagsmiddagen och kan lätt göras i större mängder för att räcka till flera dagar.
Ingredienser
- 800 g högrev, skuren i tärningar
- 2 morötter, skivade
- 2 palsternackor, skivade
- 1 selleristjälk, skivad
- 2 potatisar, tärnade
- 1 stor gul lök, hackad
- 3 vitlöksklyftor, hackade
- 2 msk tomatpuré
- 1 liter köttbuljong
- 2 dl rött vin (valfritt)
- 2 lagerblad
- 1 tsk torkad timjan
- Salt och peppar efter smak
- Olivolja för stekning
Gör så här
- Värm olivolja i en stor gryta och bryn köttet tills det fått fin färg. Ta upp köttet och lägg åt sidan.
- Fräs lök och vitlök i samma gryta tills de är mjuka.
- Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.
- Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt rotfrukterna, buljongen, rödvinet, lagerbladen och timjan.
- Låt grytan koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda på låg värme i minst 1,5 timmar tills köttet är mört.
- Smaka av med salt och peppar och servera med potatis eller ris.
Linssoppa med kokosmjölk och curry
Denna linssoppa är både värmande och smakrik, med en härlig touch av curry och kokosmjölk.
Ingredienser
- 1,5 dl röda linser
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 1 lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 msk färsk ingefära, riven
- 1 morot, skivad
- 1 röd paprika, tärnad
- 1 burk krossade tomater (400 g)
- 1 liter grönsaksbuljong
- 2 msk curry
- 1 tsk gurkmeja
- Salt och peppar efter smak
- Olivolja för stekning
- Färsk koriander för garnering
Gör så här
- Värm olivolja i en stor gryta och fräs lök, vitlök och ingefära tills de är mjuka.
- Tillsätt curry och gurkmeja och fräs ytterligare någon minut.
- Lägg i morot och paprika och fräs tills de är mjuka.
- Tillsätt krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljong och linser.
- Låt soppan koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda i cirka 20-25 minuter tills linserna är mjuka.
- Smaka av med salt och peppar och garnera med färsk koriander.
Avslutande tankar
Att laga hemlagade soppor och grytor är inte bara ett sätt att njuta av läckra måltider, utan också ett fantastiskt sätt att använda upp rester och spara pengar. Jag hoppas att dessa recept inspirerar dig att prova nya smaker och njuta av värmande och näringsrika rätter. Bon appétit!